دنياي مدرن و پيچيده امروزي، روزانه خيل عظيمي از اطلاعات ريز و درشت را حواله مغز کوچک و ظريف آدمي مي کند و به خاطر سپردن و نگه داري اين اطلاعات که مطمئنا از ملزومات زندگي صنعتي کنوني هست کار سخت و دشواري خواهد بود.
همه ما به سراغ تعاريف کوچک و ساده مي رويم و با اختصاص نقاط مهم که يادآوري اين وروديهاي برايم باشد و بتواند اين اطلاعات را فشرده و کوچک کرد و در گوشه اي ذهنمان براي يادآوري روزهاي مورد نياز ذخيره مي کنيم اما در اين ميان خود هدايت کنندگان و توليد کنندگان اين اطلاعات پيش قدم مي شوند و براي تداعي شدن و يادآوري وجودشان در اذهان بشر اقدام به برگزيدن نمادي خاص براي خود مي کنند تا جامعه هدفشان با رويت اين نماد سريع تر و يا حتي زودتر از روقبا به ياد آنها بيفتن.
اين پيش زمينه ها روندي را طي چندين سال گذشته پيموند تا به عنواني بنام مشخصه خاص و يا همان لگو برسيم و امروز شاهد نمادهاي خاصي براي ادارات، نهادها، سازمانها و مجوعه هاي اقتصادي و توليدي هستيم و همه ما به عين بادين نماد بسياري از مجموعه ها براحتي پيش زمينه ذهنيمان به سوي آن برند هدايت شده و به تبع در انتخاب و گزينشهاي ما تاثير غيرقابل انگاري دارد.
رفته رفته انتخاب و برگزيدن اين نمادها نيز رنگ و بوي مدرنيته گرفت و اکنون به شاخه اي از دانش تبليغات و برند سازي تبديل شده و در اين ميان جوان خلاق تبريزي، با همکاري تعدادي از هم قطارانش موفق به راه اندازي مجموعه اي شده که بصورت حرفه اي به طراحي و ساخت نمادهاي اشاره شده يا همان لگو مي پردازند و شايد به ذهن کمتر کسي برسد که آوازه اين مجموعه مشتريان از اقساء نقاط را نيز به سوي اين مجموعه کشانده است. ابوالفضل مونس خواه یکی از حرفه ای ترین افراد در این زمینه است که تا به امروز توانسته موفقیت های بیشماری در داخل و خارج از کشور در زمینه طراحی لوگو کسب نماید. در ادامه به معرفی بیوگرافی و زندگی نامه ایشان خواهیم پرداخت.
ابوالفضل مونس خواه که متولد سال 1363 با مدرک نرم افزارکامپیوتر و لیسانس ارتباط و و افکار سنجی و روابط عمومی، مدرس و فعال در زمینه ی طراحی لوگو و هویت بصری برند می باشد که تا کنون افتخار طراحی برندهای بین المللی بسیاری برای کشورهایی چون سوئیس، آمریکا، انگلیس، آلمان، آفریقا، ترکیه، آذربایجان، عراق و … را داشته است.
موسس استوديو مونس خواه فرآيند طراحی لوگو را ترکيبی از شهود، درک تعمق و اندیشه مي داند و مي گويد: بسياری از طراحان، طراحی را با تکنيک طوفان مغزی آغاز می کنند، جست و جو و کاوشی بدون محدوديت برای يافتن ايده های اوليه که به پالايش وحل مسئله کمک می کند و باعث گسترش طرز فکر در مورد آن مسئله می شود نقطه ی برتر فرايند طراحی ترکيب الهام، هنر، علم و فرهنگ است.
ابوالفضل مونس خواه مي افزايد:
بيشتر پروژه های طراحی با يک مسئله آغاز می شوند، مانند بهبود يک محصول، ايجاد يک لوگو و يا به تصوير درآوردن يک ايده. شناخت درست مسئله مساوی با حل شدن نيمی ازآن است، طراحان اغلب با يک دوره مطالعه ی نامحدود و سرگرم کننده کار را شروع می کنند و اين فرايندی است که شامل نوشتن ليست ها به همراه ترسيم اسکچ ها، تصاوير و نقشه برداری از آنچه می دانند و همين طور ساختن نمودار از مسائلی که هنوز برایشان ناشناخته است، می شود.
اين فعال حوزه طراحي تاکيد مي کند:
تلاش تیم ماهر ما در جهت افزایش ارتباط برندینگ، طراحی لوگو و بازطراحی لوگوشرکت هایی که فعالیت موفقی دارند میباشد و با اين تلاش طی19 سال سابقه طراحی لوگو و برندینگ نزدیک به 250 پروژه موفق و بین المللی، در کارنامه دارد و علاوه بر این، ارتباط با شرکت های خارجی، به مدت 19سال، مهارت های عملی و تجربه قابل ملاحظه ای را از دنيای مشاغل با دستاوردهای ملموس و توانایی ها برایمان به ارمغان داشته و در این میان تجربه گسترده استودیو طراحی و گرافیک مونس خواه با رسانه های چاپی و فضای دیجیتال قطعا به شما و برندینگ و کسب و کارتان کمک خواهد کرد.
وي در پاسخ به اينکه طراحی لوگو چيست گفت:
“لوگو” يکی از عناصرگرافيکی می باشد که با سبک حروف يا قلم خاصی تنظيم شده يا با اشکال تصويری به صورت ويژه چيده شده شکل، رنگ، سبک حروف و … در طراحی لوگو بايد از ديگر علايم مشابه متفاوت باشد و لوگو طرحی ملموس و متمایز برای نمایاندن یک مجموعه، کالا یا خدمات مشخص است که در کنار اشاره به برخی مفاهیم، گاهی ویژگیها و هویت یک سازمان یا کالا را نیز باز مینمایاند و به زبان ساده، لوگو یک نماد مختصر از نام به همراه اشاره به حوزه کسب و کار، برای حک شدن در ذهن مخاطبان است.
مونس خواه چرايي نياز به لوگو را اين چنين تشريح مي کند:
همانطور که مي دانيم داشتن لوگو شرکت دارای مزايای مختلفی در دنيای واقعی است که نميتوان آنها را ناديده گرفت، داشتن لوگوی قابل شناسا ی فوری به افزايش اثر بخشی فعاليتهای بازاريابی کمک ميکند با اين حال، اين آخرين قسمت داستان نيست. به عنوان يک صاحب کسب و کار، داشتن يک لوگوی متمايز ميتواند به شما در ايجاد روابط قويتر با مشتريانتان کمک کند يک تصوير حرفه اي تر مي تواند به مشتريان کمک کند تا شما را به عنوان يک شرکت قابل اعتماد تلقی کنند. آنها حتی ممکن است به دلیل داشتن تصویر حرفه ایتر، شروع به ایجاد احساسات برای برند شما کنند.
ما در این مصاحبه از ابوالفضل مونس خواه خواستیم به صورت حرفه ای به معرفی درباره انواع لوگو
1– تصويری. نمادها يا به موضوع فعاليت اشاره می کنند و يا مفاهيم خاصی را به همراه دارند. آنها با استفاده از اشکال، نماينده ی انتقال واضح و يا انتزاعی از سازمان شما می باشند ساده (Pictorial)تصوير به کار رفته در این دسته از لوگو ها برگرفته از اشیاء پیرامون ماست. یک سیب، پرنده، صورت انسان، همگی از نمونه چیزهایی است که به سادگی می تواند فعالیتیک شرکت را به نمایش بگذارد و انتزاعی(Abstract) در طراحی لوگو انتزاعی از تصاوير مفهومی و نمادهای گرافيکی خاصی استفاده می شود که معمولا ما به ازای خارجی ندارند و برگرفته از خلاقيت و حس هنری طراحان و ايده پردازان آن است.
2– لوگو نوشتاری. لوگو تايپ می تواند شامل دست نوشته، کاراکتر يا سمبل هايی باشد و به طريقی طراحی شود که علاقه ی مخاطبان را جذب کند لوگوتايپ (logotype) شامل نام شرکت يا برند به صورت کامل است. برای طراحی لوگوتايپ ها معمولا از فونت سفارشی استفاده می شود، تا منحصر به فرد بودن بيشتری به بيننده منتقل شود مونوگرام(Monogram) مونوگرام ها شامل حروف اختصاری نام شرکت هستند معمولا زمانی از مونوگرام برای طراحی استفاده می شود که نام تجاری طولانی باشد يا بخواهيم سادگی گرافيکی بيشتر رعايت شود.
3– لوگو ترکيبی. لوگوهايی که ترکيب تصوير و نوشتار را به همراه دارند لوگوهای ترکيبی ناميده می شوند ترکيبی. لوگوهايی که ترکيب تصوير و نوشتار اختصاصی را به همراه دارند. تصوير و نوشته ميتوانند کنار يکديگر يا در بالا و پايين يکديگر قرار گرفته و يا در يکديگر ادغام شوند امبلم ترکيبی از عناصر تصويری و متنی بوده و اين دو عنصر از يکديگر قابل تفکيک نيستند اين لوگو متشکل از فونت از يک طرح گرافيکی می باشد و چهره ای سنتی و قديمی دارد خلاصه مي کند.
ابوالفضب مونس خواه به عنوان، فعال صنعت برند و طراحي از تشايت بسيار هويت بصری (Corporate Identity)هويت شخصيتی انسان ياد مي کند و عنوان مي نمايد:
زمانی که در مورد هويت شخصيتی خود صحبت مي کنيم، هر يک از ما ويژگيهايي داريم که ما را از ديگران متمايز مي کنند و در واقع اين هويت و شخصيت ما است که فرديت خود را از طريق نحوه رفتار، صحبت کردن و حتی ظاهرمان بيان و حفظ میکند و به طور مشابه، هر کسب و کاری نيازمند شخصيتی خاص و متمايزکننده است تا بتواند در ذهن مخاطبان ماندگار شود.
در دنيايی که کسب و کارهای زيادی وجود دارند که خدمات مشابهی ارائه می دهند، چگونه تصويری منحصر به فرد در ذهن کاربران خود حک کنند؟ پاسخ اين سوال استفاده از هويت بصری و سازمانی می باشد و کسب و کارهای مختلف از طريق طراحی اوراق اداری مانند کارت های تجاری، سربرگ ها، بروشورها و …شخصیت برند خود را به دنيا معرفي میکنند.
ميتوان اينگونه نتيجه گرفت که هويت سازمانی ابزاری است که يک برند را در ذهن کاربران جاودانه می کند اين ابزار کاربردی در دنيای کسب و کار باعث تداعی تصويری خاص در ذهن کاربران می شود در دنيای پرسرعت و رقابتی که مصرفکنندگان گزينههای بیشماری برای استفاده از خدمات و محصولات کسب و کارهای مختلف دارند، بايد هوشمندانه عمل کنيد و قدم هايتان را بر اساس يک استراتژی مشخص برای حضور دائمی در بازار به پيش بگيريد بنابراين میتوان طراحی هويت بصری برند را يک راه حل کامل، همه جانبه و يکی از پيش نيازهای اصلی ساخت برند برای هر نوع کسب و کاری معرفی کرد.
طراحی هويت بصری از ديدگاه حرفهای فقط محدود به داشتن مهارت در زمينه گرافيک نمی شود و از جايگاه ويژهای برخوردار بوده و به همين دليل است که يک طراح هويت بصری بايد علاوه بر خلاقيت و مهارتهايی که در زمينه طراحی عناصر هويت بصری دارد، متناسب با هر پروژه به تحقيق و بررسی فراوان بپردازد زيرا زمانی که از انتقال مفاهيم، پيام و ماندگاری در ذهن مخاطبان در کسب و کار صحبت می کنيم، منظورمان بسيار فراتر از صرفا طراحی چند عنصر گرافيکی است.
موسس استوديو مونس خواه، طراحی لوگو در هويت بصری را تاثيرگذار دانست و گفت:
طراحی لوگو برای يک کسب و کار را می توان يکی از تاثيرگذارترين راه های ثبت تصوير در ذهن مخاطب باشد لوگو يا آرم در واقع نمادی است که هر کسب و کاری را از ساير رقبايش متمايز می کند و يک لوگو می تواند يک تصوير، متن و يا ترکيبی از هر دو آن ها باشد، لوگوی هر سازمان و کسب و کاری بايد منحصر به فرد باشد و طراحان بر اين اعتقادند که هر چه لوگوي يک سازمان ساده تر باشد به ياد ماندنی، قابل تشخيص و همه منظوره خواهد بود و همچنين بايد به اين نکته توجه داشت که لوگو بايد بتواند ارزش ها مختلف يک کسب و کار به نمايش بگذارد.
وي تاکيد کرد:
شايد اين سوال پيش آيد زمانی که هر کسب و کاری يک نام بخصوص برای خود انتخاب کرده چه نيازی به لوگو دارد؟ پاسخ اين سوال بسیار واضح است! زيرا به وسيله نمادها می توانيم تصويری که مدنظر داريم را به راحتی در ذهن کاربران خود حک کنيم، از طرف ديگر به خاطر سپردن نمادها در ذهن مخاطبان بسيار ساده تر از نام ها است و روانشناسی رنگ ها در اين ميان غير قابل انگار مي باشد چرا که رنگ ها احساسات متفاوتی را در مخاطبان ايجاد می کنند و رنگ ها تداعی کننده حس اعتماد، جلب توجه، حس طراوت و سرزندگی، اشتها آوری، حس سرد يا گرم بودن و … در بيننده می باشند.
تصميم اينکه چه رنگی برای مفهوم کسب و کار لوگو موثر است امری بسيار موثر مي باشد و هر رنگی دارای پيامد خاص خودش است، به عنوان يک طراح بايد با دقت و ظرافت خاصی دست به انتخاب رنگ و تناليته ای آن بزند تا بتواند پيام را زیرکانه به مخاطب برساند در کل رنگ های شارپ بيشتر مورد توجه قرار ميگيرد، اما می توانند بی پروا به نظر برسد تناليته رنگی مشکی می توان مفهوم سرسختی و جدی بودن را به همراه داشته باشد اما ممکن است زودتر فراموش شوند.
مونس در ادامه اين بحث اظهار داشت:
هر برند و سازمانی برای معرفی حيطه کاری خود از نماد، نشانه و رنگ متناسب انتخاب می کند و چالش طراحان در انتخاب درست و متناسب از رنگ جزو اين عوامل است رنگ لوگو بسيار حائز اهميت است زيرا با انتخاب رنگ بجا و هوشمندانه، ميتوانيم نوع فعاليت برند را به خوبی نشان دهيم و پيام و اهداف سازمان را به مخاطبان انتقال دهيم.رنگ ها در بيان احساسات بسيار قوی عمل می کنند.
حتی می توانند در انتقال مفهوم و احساسات بيشتر از کلمات خودنمايی کنند بعضی از طيف رنگ ها اثرات و حس های متفاوتی در ذهن بيننده القا می کنند و تا حدی نگرش حس رنگ در افراد مختل متفاوت است اما بعضی از رنگ ها معاني يکسانی برای مخاطبان خود دارند بعد از تحقيق عالی نتيجه بر اين شد که برند ها و مجموعه هايی که رنگ سازمانی خاصی دارند بيشتر در ذهن مخاطبان خود نقش می بندند به همين دليل اهميت رنگ در طراحی لوگو بسيار حائز اهميت است و يک ابزار قوی روانشناسي است.
دلايل طراحی لوگو
وي يکی از دليل مهم برای طراحی لوگو برندسازی اعلام کرد و افزود: علاوه بر اين، رنگ نيز در طراحی لوگو اهميت بسياری دارد لوگوهای زيادی وجود دارند که از نظر طراحی و رنگ و ….زياد مورد توجه قرار نگرفته و نتوانسته به صورت مثبت با مخاطبان خود ارتباط برقرار کند روانشناسی رنگ در طراحی لوگو اين امکان را می دهد تا در عرض چند ثانيه اطلاعات مهم برند را به مخاطب انتقال دهيد، ابته غير از رنگ عناصر ديگری نيز بايد در طراحی رعايت بشوند اما رنگ جزو مهم ترين عناصر است.
موسس استوديو مونس خواه تاکيد کرد:
رنگ را می توان يکی از محرک های اصلی برند نام برد و همچنين اولين ديد لوگو از طريق رنگ صورت مي گيرد طراحان گرافيک بر اساس نوع فعاليت و هويت برندتان رنگ مناسب برای شما پيشنهاد می دهند و چون آگاهی به معنای کامل رنگ ها دارند و به تاثيرات روحی و روانی آن ها به خوبی آگاه هستند بهترين پيشنهاد ممکن را برای شما ارائه می دهند.
روانشناسی رنگ ها تاثير مهمی روی عواطف و احساسات مخاطب می گذارند بطوري که امروزه از رنگ های خاصی روی لوگو استفاده می کنند تا عواطف و احساسات خاصی را در مخاطبان تداعی کنند و بسياری از لوگوها معانی پنهانی دارند که با داستان مربوط به برند ارتباط دارد و حاوی پيام هستند و تعريف داستان در طراحی لوگو اهميت زيادی دارد و انتخاب رنگ مربوط به آن داستان، برندهای قديمی دارای رنگ بندی خاصی هستند که هويت آن برند و سازمان را نشان می دهد.
وي با اشاره به اينکه در مطالعات روانشناسی به اثر رنگ ها بر روی عواطف و احساسات انسان ها و اينکه باعث ایجاد چه نوع احساسی می شود، پرداخته شده تصريح کرد:
هر سازمان دارای هويت سازمانی منحصر به فردی است و بايد الگوی رنگی مناسبی انتخاب کنيم علم روانشناسی رنگ در طراحی لوگو به ايجاد احساسات متفاوت با رنگ های مختلف در اين علم باور دارد و طراحان می توانند با استفاده از رنگ های مختلف احساسات مخاطبان را نشانه بگيرند، بعضی از افراد با ديدن رنگ قرمز حس عشق و هيجان دريافت می کنند ولی بعضی ديگر با ديدن اين رنگ ياد خون و خشونت می افتند و مهمترين مسئله اين است که تفاوت سن و جنس انسانها نيز در برداشت آنها در معانی رنگ ها متفاوت است.
روانشناسی رنگ نيز همانند خيلي از موارد، در طراحی لوگو هم صفر و يا صد نيست و هيچ رنگی ضامن موفقيت برند شما نيست، فقط با انتخاب نادرست رنگ لوگو باعث می شويد لوگوی شما بيشتر در بازار ناديده گرفته شود و اگر چه هر رنگی پيام خاصی را به ذهن مشتری منتقل می کند، مثلا رنگ نارنجی تداعی انرژی است و چون قبلا در نمونه های ديگر لوگوها هم با اين مضمون استفاده شده بيشتر القا کننده به مخاطب است و شايد مخاطبان مستقيم از خود رنگ اين پيام را دريافت نکنند و فقط چون قبلا در برندهای ديگر با اين مضمون ديده اند به اين نتيجه برسند.
وي در پايان اظهار داشت که در اين زمينه کتابي به رشته تاليف درآورده و قرار است بزودي در سايت آمازون براي استفاده عموم به نمايش در آيد هدف اين کتاب نيز بررسی و ارائه ی ايده های خلاقانه برای موضوعات مختلف در زمينه ی طراحی هويت بصری برند می مي داند که در استوديو تحت مديريتش طراحی و اجرا شده که در آن به صورت مختصر به شرح تعاريف لوگو و انواع لوگو و هويت بصری پرداخته شده است.
انتشار کتاب ابوالفضل مونس خواه در فروشگاه آمازون
کتاب The Best Ideas For Brand Identity in The Digital Worlds نوشته ابوالفضل مونس خواه همکنون در وب سایت فروشگاهی آمازون در دسترس قرار گرفته است ، علاقمندان به طراحی لوگو می توانند از لینک زیر نسبت به خرید و دریافت کتاب ابوالفضل مونس خواه اقدام نمایند. این کتاب با عنوان بهترین ایده ها برای هویت برند در دنیای دیجیتال به علاقمندان طراحی حرفه ای در سراسر دنیا تقدیم میگردد.
درقسمتی از معرفی کتاب ابوالفضل مونس خواه میخوانیم:
همانطور که می بینید، داشتن لوگوی شرکت دارای مزایای مختلفی در دنیای واقعی است که نمی توان آنها را نادیده گرفت.
داشتن لوگوی قابل شناسایی فوری به افزایش اثربخشی فعالیت های بازاریابی کمک می کند. با این حال، این آخرین قسمت داستان نیست. به عنوان یک صاحب کسب و کار، داشتن یک لوگوی متمایز می تواند به شما در ایجاد روابط قوی تر با مشتریانتان کمک کند. یک تصویر حرفه ای تر می تواند به مشتریان کمک کند تا شما را به عنوان یک شرکت قابل اعتماد تلقی کنند. آنها حتی ممکن است به دلیل داشتن تصویر حرفه ای تر، شروع به ایجاد احساسات برای برند شما کنند.
هدف این کتاب بررسی و ارائه ی ایده های خلاقانه برای موضوعات مختلف در زمینه ی طراحی هویت بصری برند می باشد که در استودیو مونس خواه طراحی و اجرا شده است. جهت خرید و دریافت آن از لینک زیر اقدام نمایید: